Algemene informatie

De Tsjechische Republiek


Op het ogenblik is de Tsjechische Republiek veruit het interessantste land in Oost-Europa wat de vastgoedmarkt betreft. De vraag naar onroerend goed heeft een geweldige vlucht genomen zodat het rendement en vooral de prijsstijging enorm is.

De Tsjechische Republiek in getallen:

Inwoners: ca. 10,3 mln
Oppervlakte: 78.864 km²
Hoofdstad: Praag

- zeer geringe werkeloosheid (minder dan 3%)
- stabiele valuta (1 NLG = ca. 16 Tsjechische kronen)
- geringe inflatie
- minimale buitenlandse schuld
- sterke toerisme-industrie
- sterke en stabiele economie

Als enig Oost-Europees land vervult de Tsjechische Republiek nu reeds alle criteria die een toetreding tot de E.U. mogelijk maken. Aansluiting is inmiddels aangevraagd.

Praag


De hoofdstad Praag is met 1,3 mln. inwoners de grootste stad van de Tsjechische Republiek en tevens de interessantste vastgoedmarkt van Oost-Europa. Praag is een van de mooiste steden in Europa en wordt jaarlijks door ca. 40 mln. toeristen bezocht. Vorig jaar hadden deze toeristen 15 miljard USD in Praag te besteden.

Op het ogenblik wonen en werken er in Praag ca. 230.000 buitenlanders afkomstig uit het westen (ca. 60.000 Amerikanen, ca 40.000 Duitsers etc.) Alle grote internationale ondernemingen zijn in Praag vertegenwoordigd (Siemens, VW, Mannesmann etc.) Vanzelfsprekend zijn ook de belangrijkste banken en verzekerings-instituten met fillialen aanwezig (ING, DEUTSCHE BANK, Commerzbank).

De waardestijging van onroerend goed in Praag bedraagt ca. 15-20% per jaar, ook is het rendement op nieuw te verhuren woonruimte hoog: ca. 15-20%. De huurprijzen voor oude huurders zijn door de staat vastgesteld, doch ook deze stijgen jaarlijks met ca. 20%. Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat de huurprijzen geheel zullen worden vrijgegeven.

Het interessantste in Praag is de opsplitsing van appartementencomplexen in deeleigendom, hetgeen sinds ongeveer 1,5 jaar wettelijk is toegestaan. Nu is ook de Tjechische middenklasse in staat een eigen woning te kopen en te financieren. Wij adviseren onze interessenten dan ook te investeren in een appartementencomplex (meergezinswoning) of woon/bedrijfspand. Bij verkoop van de opgesplitste eenheden is een rendement van 50-75% binnen ca. 24 maanden te realiseren. Voor belegging op langere termijn adviseren wij meergezinsgebouwen in Vinoradhy (Praag 2)/Moldau of bouwgond in de omgeving van het vliegveld (ideaal voor Businessparc) prijs ca. NLG 30,00 per vierkante meter.

Aankoop van onroerend goed in Praag


Omdat het overgrote deel van het Tsjechische Burgerlijke Wetboek vrijwel identiek is aan de Duitse wetgeving op dit gebied, zijn er voor de koper voldoende garanties:

De koopovereenkomst wordt bij de notaris gesloten. De notaris maakt vervolgens de koopakte en de betaling van de koopsom geschiedt op een geblokkeerde rekening. Nadat de koper in de officiële registers als nieuwe eigenaar vermeld staat, wordt de koopsom door de notaris vrijgegeven. De koper heeft zodoende 100% zekerheid. De kosten voor de notaris zijn zeer gering, er hoeft geen belasting bij aankoop te worden voldaan.

Overzicht van de gemiddelde huuropbrengsten in Praag:


(Prijs per vierkante meter, bij lege, nieuw te verhuren panden)

Appartementen met gemiddelde ligging (Praag 8, 9) ca. NLG 10 - 12
Appartementen met goede ligging (Praag 2-5-6-7) ca. NLG 13 - 17
Appartementen met topligging (Moldau, Praag 1 etc) ca. NLG 16 - 25
Kantoorruimte/winkelruimte (afhankelijk van de ligging) ca. NLG 25 - 90

objecten INTERTRUST s.r.o. e-mail